فهرست مطالب

پژوهش نامه مدیریت تحول - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1388)

پژوهش نامه مدیریت تحول
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/03/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دعایی صفحه 9
    شکل گیری جو اعتماد در سازمان از جمله الزامات موفقیت سازمان ها در محیط امروز کسب و کار است. در این بین، نقش مدیران منابع انسانی در شکل دهی به فرهنگ و رفتارهای مبتنی براعتماد متقابل در سازمان، نقشی مهم و تاثیرگذار است. بنابراین، شناخت چگونگی تاثیر گذاری اقدامات و سیاست های مدیریت منابع انسانی بر شکل گیری فرهنگ اعتماد متقابل درسازمان نیز از اهمیت فراوان برخوردار است. از این رو این مطالعه، تاثیراقدامات بالنده سازی کارکنان (شامل چهاراقدام اصلی آموزش کارکنان، توسعه شایستگی ها، تبادل اطلاعات، و توانمندسازی کارکنان)، بر شکل گیری اعتماد آنان به مدیرانشان را آزمون می نماید. با استفاده از آزمون رگرسیون و مدل معادلات ساختاری و تحلیل پاسخ های 138 نفر از کارکنان شرکت داده پردازی ایران، چارچوبی که این اقدامات بر اعتماد کارکنان به مدیران تاثیر می گذارد، ارائه گردیده است. نتایج پژوهش نشان داد اقدامات توسعه شایستگی ها، توانمند سازی کارکنان و تبادل اطلاعات با کارکنان دارای تاثیر مثبت و معنادار بر شکل گیری اعتماد آنان به مدیران است. با این حال تحلیل مسیر نشان می دهد تاثیر آموزش کارکنان بر اعتماد آنان به مدیران به صورت غیر مستقیم است. بدین صورت که توسعه شایستگی ها، به عنوان میانجی بر ارتباط میان آموزش و اعتماد کارکنان به مدیران تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: اعتماد، بالنده سازی کارکنان، آموزش، توسعه شایستگی، تبادل اطلاعات، توانمندسازی
  • طارقیان صفحه 31
    زمان بندی پروژه با منابع محدود یک مسئله NP است. یکی از رویکردهای ابتکاری حل این مسئله استفاده از قواعد اولویت بندی در برنامه ریزی فعالیت هاست. در این مقاله یازده قاعده اولویت بندی را به دو شیوه سری و موازی به صورت ایستا پیاده سازی کرده و این شیوه ها را با معیار تکمیل پروژه در زمان کوتاه تر، با یکصد و بیست مسئله آزمون استاندارد حاوی 30 تا 120 فعالیت، با یکدیگر مقایسه کرده ایم. نتایج به دست آمده نشان می دهد: اولا رویکرد موازی در به کارگیری قواعد اولویت بندی از رویکرد سری کارآمدتر است؛ ثانیا برای بهره جستن از کارایی بیشتر رویکرد موازی، تنها کافیست حداکثر سه قاعده اولویت بندی دلخواه به صورت موازی به کار گرفته شوند.
    کلیدواژگان: زمان بندی پروژه با منابع محدود، رویکردهای ابتکاری حل مسئله
  • طالقانی صفحه 47
    شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به عنوان یکی از سازمان های دارای اعتبار در نزد مردم و کارکنان شاغل در آن، باعث شده است افراد برای جذب و استخدام در چنین سازمانی همواره در حال رقابت با یکدیگر باشند. سازمان هایی نظیر شرکت نفت که رهبران زبردست خود را وارد حیطه آموزش، تربیت و گسترش فرهنگ شهرت سازمانی می کنند، نه تنها نتایج عمیق آن را در سازمانشان مشاهده می کنند، بلکه کارکنان چنین سازمان هایی دیر یا زود با افزایش خودباوری و روحیه اعتماد به نفس در خود باعث افزایش بهره وری سازمان می گردند. روش پژوهش حاضر، روش توصیفی و از شاخه همبستگی است. جامعه آماری تحقیق نیز شامل کارکنان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران می شود. در این مقاله تلاش می شود تاثیر شهرت سازمانی بر ویژگی های شخصیتی کارکنان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران تبیین شود. یافته های مقاله حاکی از آن است که بین کانون کنترل درونی و خودباوری با شهرت سازمانی رابطه معنی دار مثبتی وجود دارد. همچنین شهرت سازمانی رابطه معکوس با کانون کنترل بیرونی و رابطه مثبتی با خودشیفتگی را نشان می دهد. جامعه آماری نیز شامل کارکنان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران است.
    کلیدواژگان: شهرت سازمانی، خودباوری، خودشیفتگی، کانون کنترل درونی، کانون کنترل بیرونی
  • عالم تبریز صفحه 69
    کیفیت در سازمان های خدماتی در طی فرآیند ارائه خدمت و در تقابل بین مشتری و ارائه دهنده خدمت رخ می دهد. برای سنجش کیفیت خدمات، در واقع تفاوت بین آنچه که مشتریان احساس می نمایند که باید دریافت کنند و آنچه که به طور واقعی ارائه می گردد مورد سنجش قرار می گیرد. در این مقاله با مطالعه درباره ویژگی های کیفیت خدمات، پنج شاخص از سنجه های کیفیت، شناسایی و این شاخص ها یا سنجه ها از طریق فرایند تحلیل سلسله مراتبی وزن دار گردیدند. از وزن های اولویت بندی شده به نوبه خود، در مدل برنامه ریزی آرمانی استفاده شود تا به گزینش بهترین مجموعه ابزار کنترل کیفیت برای اهداف مربوط به مشتری به کار گرفته شوند. این مقاله راهی را برای تصمیم گیری پیشنهاد می کند که وزن دار کردن (اولویت بندی) سنجه های کیفیت خدمات ویژه یک سازمان را ممکن می سازد و محدودیت های منابع دنیای واقعی (بودجه، ساعت، نیروی کار و غیره) را در نظر می گیرد و یک مجموعه بهینه ابزارهای کنترل کیفیت خدمات را انتخاب می کند. این مقاله دو مبحث مهم را مطرح می کند: چگونه در صنعت خدمات درباره سنجه های کنترل کیفیت می توان تصمیم گیری کرد و آن ها را به کار بست، و همچنین چگونه از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی در مدل می توان استفاده نمود. مطالعه ای موردی نیز در این مقاله بیان شده است تا کاربردی بودن این مدل ترکیبی را نشان دهد.
    کلیدواژگان: کنترل کیفیت خدمات، سنجه های کیفیت، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و برنامه ریزی آرمانی
  • انصاری صفحه 87
    کسب و کارهای کوچک از نظر ایجاد شغل، توسعه نوآوری و بهره برداری از فرصت های جدید، نقش مهمی در موفقیت اقتصادیک کشور دارند. از این رو گرایش به کارآفرینی در سراسر دنیا گسترش یافته است. توسعه کارآفرینی با ترویج فرهنگ کارآفرینی و ارتقاء سطح فعالیت های کارآفرینانه محقق می شود. با وجود فعالیت های مراکز کارآفرینی دانشگاه ها و برنامه های ذیربط دیگر در چند سال اخیر، نرخ فعالیت های کارآفرینانه و تعداد کسب و کارهای نوآورانه ای که در ایران ایجاد شده، از میزان متوسط جهانی کمتر است. شناسایی و بررسی عوامل مختلف محیطی مؤثر بر توسعه کارآفرینی می تواند در برنامه ریزی ها و سیاستگذاری های کلان برای ارتقاء فعالیت های کارآفرینانه در کشور کمک مؤثر و شایانی باشد. در این مقاله نتایج حاصل از مطالعات میدانی در خصوص تاثیر عوامل محیطی بر توسعه کارآفرینی و جهت گیری کارآفرینانه از دیدگاه کارآفرینان کشور به روش پیمایشی و با استفاده از پرسش نامه ارائه شده است. نتایج نشان می دهد، مؤلفه هایی از ابعاد محیط تجربی شخصی، نقش دولت، نقش بخش خصوصی، عوامل سیاسی داخلی و خارجی، عوامل فرهنگی و اجتماعی، عوامل فناوری و عوامل جمعیتی در توسعه کارآفرینی تاثیر دارند
    کلیدواژگان: کارآفرینی، رفتارکارآفرینانه، عوامل محیطی، ایجاد کسب و کار
  • نصیرزاده صفحه 111
    یکی از نظریه های معاصر در روانشناسی شناختی، نظریه پردازش اطلاعات است. این نظریه بیان می دارد در نتیجه آموزش، ساختارهای دانشی در حافظه بلندمدت فرد شکل می گیرد که کلیه فرآیندهای ذهنی او را تحت تاثیر قرار می دهد. برنامه های فعلی آموزشی رشته حسابداری تاکید زیادی بر گزارشگری مالی و اصول پذیرفته شده حسابداری دارد که در آن به هزینه های فرصت از دست رفته تاکید نشده است. هدف اصلی این تحقیق بررسی ارتباط بین سطح دانش حسابداری افراد با میزان به کارگیری هزینه های فرصت از دست رفته در حل مسائل مربوط به تخصیص منابع در دو زمینه حرفه ای و فردی (شخصی) است. در این تحقیق از روش میدانی استفاده شده و نتایج، حاکی از آن است که افراد دارای دانش بالای حسابداری نسبت به افراد دارای دانش کم حسابداری در تصمیمات خود راجع به تخصیص منابع در زمینه حرفه ای، تعداد هزینه های فرصت بیشتری را نادیده می گیرند در حالی که در زمینه فردی میان دو گروه یاد شده اختلاف معنی داری مشاهده نمی شود. به طور کلی، نتایج نشان می دهد به کارگیری هزینه های فرصت در تصمیمات مرتبط با تخصیص منابع متاثر از سطح دانش حسابداری افراد است.
    کلیدواژگان: ساختار دانش، هزینه فرصت، نظریه پردازش اطلاعات
  • خداداد حسینی صفحه 131
    امروزه فناوری به عنوان یکی از مهم ترین عوامل توسعه اقتصادی و صنعتی کشورها مطرح است. در مناطق مختلف جهان، روش های گوناگونی برای تسهیل انتقال و مبادله فناوری در سطوح محلی، ملی، منطقه ای و بین المللی به کار می رود. ایجاد فن بازار به عنوان مرکز و مرجع مبادلات فناوری یکی از سازوکارهای پیشرفته و نوپا در جهت هدف یادشده محسوب می شود. در ایران، مبادلات و انتقال فناوری از نظام و ساختار منسجم و هدفمندی برخوردار نیست و این مسئله باعث بروز مشکلات بسیاری برای عرضه کنندگان فناوری (شامل نخبگان، دانشگاه ها، مراکز تحقیق و توسعه و...) و متقاضیان فناوری (مانند دولت، صنایع مختلف به ویژه صنایع کوچک و متوسط، سرمایه گذاران و...) شده است.در مقاله حاضر پس ازبررسی بحث مبادلات فناوری، بطور اجمالی برخی از فن بازارها در اروپا و آسیا مورد بررسی قرار گرفته است. در ادامه با استفاده از مصاحبه و مطالعه میدانی از بین کارشناسان فن بازار و حیطه های مرتبط و آشنا با آن (مانند حقوق فناوری، ارزیابی و بازاریابی فناوری، زمینه های تخصصی فناوری، صندوق های حمایت های مالی و غیره) مدل فن بازار در سطح ملی در ایران، ارائه شده است. در مدل مذکور ماموریت و اهداف، بخش های مختلف، مالکیت، فرایند داخلی و ارتباطات فن بازار در سطح ملی و همچنین پبش نیازهای ایجاد فن بازار تشریح شده است. بدیهی است دقت در تجربیات سایر کشورها و توجه به پیش نیازها و زیرساخت های اولیه، مسئولین مربوطه را در برنامه ریزی هرچه بهتر و جامع تر رهنمون خواهد شد.
    کلیدواژگان: فن بازار، فناوری، انتقال و مبادلات فناوری، عرضه کنندگان فناوری، متقاضیان فناوری، ارزیابی وبازاریابی فناوری، زیر ساخت های مبادلات فناوری
|
  • Habibollah Doaei Page 9
    Forming a Climate of trust in organizations is vital for today business environment. In creating such climate, the role of human resource managers is of great importance. Therefore, identifying how HR Strategies and practices affect forming mutual trust in organizations can help HR managers to do their roles effectively. This research studies the effect of human resource development practices including four main practices in the context: Training, competencies development, information sharing, and empowerment that are thought to be the main sources of trust between employees and their managers. Data analysis was conducted using regression and path analysis for data from 138 respondents in IDP Co. This research presents the framework that shows how these practices affect manager-employees trust in organizations. The results show that competencies development, empowerment, and information sharing have a positive significant effect on trust between managers and employees. However, the effect of training is indirect; while competency development plays a mediator role between training and trust.
  • Hamed. R. Tareghian Page 31
    Resource constrained project scheduling (RCPS) is a NP-hard optimization problem. One approach to solve this problem is to use priority rule based methods. In this paper we implement eleven most widely used priority rules in parallel and in serial. Using 120 standard test problems each containing from 30 to 120 activities, we compared the performance of serial and parallel implementations of priority rules in solving RCPS problems yielding shorter project make spans. The results showed that the parallel implementation of priority rules gives more efficient results. Furthermore, to benefit from the parallel implementation of priority rules, it is only necessary to combine up to three arbitrary priority rules.
  • Gholamreza Taleghani Page 47
    High reputation of National Iran Oil Product Distribution Co. (N.I.O.P.D.C) both in public and among its staff always prompt many applicants to compete over employments in this company. The organizations such as Oil Companies that engage subordinates into training and development of organizational culture are likely to enjoy not only from its deep organizational consequent, but from employees self-efficacy and confidence as well. This will eventually leads to increased productivity. In this paper, we have investigated the impact of organizational reputation on personal characteristics of NIOPDC's Staff. Results demonstrated existing of a positive significant relation between internal locus of control and self-efficacy. Furthermore, we found that reputation has a reversed relation with external locus of control and also a positive relation with narcissism. Our population has been staff of NIOPDC.
  • Akbar Alem Tabriz Page 69
    Quality in service organizations takes place in the process between customer and service provider. In fact, for measuring service quality, the difference between what customers feel that they will receive and what in reality provided is measured. In this paper, using the studies of service quality attributes, five sets of quality measures were identified and these indicators or measures were then weighted through the analytical hierarchy process (AHP). The Priority weights are, in turn, used in a goal-programming model to select the best set of quality control instruments for customer data collection purposes. This article proposes a way that will allow weighting (prioritizing) of a firm's unique service quality measures, considering the real world resource limitations (budget, hour, labor, etc.), and select the optimal set of service quality control instruments. The study addresses two important issues: how to incorporate and decide upon quality control measures in a service industry, and how to incorporate the AHP into the model. A case study is proposed in this article to show the application of the combined model.
  • Mohammad Taghi Ansari Page 87
    Entrepreneurship makes an important contribution to the success of a country's economic development. It is main source of job creation, innovation and exploitation of new opportunities. That is why entrepreneurship has always been of great concern throughout the world. Entrepreneurship development is established by propagation of entrepreneurship culture and promotion of entrepreneurial activity levels. Instead of numerous programs to enhance entrepreneurial ethics in Iran, the number of innovative-based created businesses in Iran is lower than of global average. Identification and assessment of the various effective factors on entrepreneurship development will be useful for policy makers. In this paper, the effects of environmental factors on entrepreneurship development from Iranian entrepreneur's viewpoint have been investigated. A descriptive-survey method with a researcher-made questionnaire was utilized to collect data. The results show that from Iranian entrepreneur's point of view, personal experiment, environmental, social and cultural factors have significance effects on entrepreneurial activities.
  • Farzaneh Nassirzadeh Page 111
    Information processing theory suggests that knowledge structure in the long-term memory is formed as a result of education and affects all mental processes. Based on this theory, individuals who have received formal accounting training are expected to have accounting knowledge structure stored. Since accounting literature is mostly focused on the financial reporting and general accepted accounting principle (GAAP), the opportunity costs is normally ignored. The main objective of this study is to investigate the relationship between individual accounting knowledge and degree of encountering opportunity costs in resource allocation decisions, both individually and at professional level. The results of our survey research suggest that individuals with high-accounting knowledge pay less attention to opportunity costs in resource allocation decisions at professional level in comparison to those of low-accounting knowledge. The research also indicates that at individual level, there is no significant difference between the decisions made by two groups of accountants.This study further revealed that considering opportunity costs in resource allocation decisions depends, to some extent, on the individuals’ accounting knowledge.
  • Hamid Khodadad Hosseini Page 131
    Today, technology is accounted as one of the most significant factors of economic and industrial development in the world. Countries use different ways and methods to facilitate technology transfer and transaction in local, national, international and global levels. Creating techno-mart as center of technology transaction is one of the advanced mechanisms for the above purpose. In Iran, technology transfer and transaction do not follow a stable and coherent system. This weakness is the main cause of many problems for technology suppliers such as; elites, state organizations, and industrial sector especially small and medium size enterprises (SMEs). In this paper technology transaction and transfer has been discussed and some cases of techno-mart in Europe and Asia have been reviewed. Then, survey research including interviews with experts from techno-mart and related fields experts (such as technology law, technology evaluation and marketing, supportive funds, etc.) were used to present a model of national techno-mart in Iran. In this model, mission and goals, different sections, ownership, internal process and techno-mart communications at national level along with necessary requirements for establishing a techno-mart environment have been described. It is derived from this study that other nation's experiences in dealing with requirements and primary infrastructures of techno-mart, is expected to lead policy makers towards a better decision making and planning.